Open – Closed
INTERVENTIE IN DE PUBLIEKE RUIMTE
2014

Foto’s van de interventie tijdens het programma De Winkel om de Hoek, gecureerd door Rhizomatic – Project Space for Artistic Research.

In 2014 organiseerde Rhizomatic een aantal projecten onder de naam de Winkel op de Hoek, over de levendige buurt Amsterdam-Noord. Het was kort nadat de koning een nieuw tijdperk van politiek bewustzijn had ingeluid: de Participatiesamenleving. De bezuinigingen in publieke uitgaven, veroorzaakt door de financiële crisis, werden gepresenteerd door de regering en de Amsterdamse gemeenteraad als onderdeel van deze “nieuwe maatschappij”. In een merkwaardige omkering werd van “elkaar een handje helpen” nu een manier gemaakt om geld te besparen.
Open – Closed luistert nauwkeurig naar waar het om gaat in deze nieuwe politieke taal – die op een vreemde manier herinnert aan de taal van het socialisme – en vraagt aan voorbijgangers wat het kan betekenen. Sommige van deze oude woorden met nieuwe betekenis werden als LED-bord gepresenteerd in winkels en snackbars, waar ze opnieuw konden opladen.

Uit dit werk kwam ook de publicatie Open – Closed [Link] voort.