Anarchitecture
2010
INTERVENTIE IN DE PUBLIEKE RUIMTE

De foto’s zijn gemaakt door Emilio Moreno tijdens de opbouw en de ingebruikname van het Anarchitecture pavilioen in Delft.

Dit project werd gesteund door Werkplaats Spoorzone Delft.

Middenin een grootschalig vernieuwingsproject in het stadscentrum van Delft vormde Anarchitecture een platform voor radicaal participatoir ontwerp. Verschillende groepen werden uitgenodigd op een verlaten fabrieksterrein voor praktische experimenten in stadsplanning. Op deze plek werd een provisorisch paviljoen opgericht op basis van de ontwerppatronen Publieke Buitenruimte en Trap om op te Zitten, uit de patronentaal van Christopher Alexander. Deze ontwerptaal, ontwikkeld in de VS in de jaren ’70, biedt mensen de mogelijkheid gebouwen te construeren zonder training. De schaal van deze constructies kan variëren van een huis tot een complete stad. Deze radicale betrokkenheid in stadsplanning contrasteerde scherp met de zeer beperkte participatieprogramma’s georganiseerd door de stad Delft.
Het Anarchitecture paviljoen bood onderdak aan verschillende bijeenkomsten en workshops georganiseerd door de actiegroepen Right to the City and Rotterdammers in Actie, het kunstenaarscollectief FoAMlab, veldbioloog Geert van Poelgeest en anderen.